logo

BEJA Boten,

Werf van BERTUS en JAAP REEDEKER te Papendrecht.

Geschiedenis Beja boten
In 1962 startte de twee broers Bertus en Jaap Reedeker samen met een vriend in Papendrecht een scheepswerfje. Na 6 jaar werd het scheepswerfje een scheepswerf. In 1983 waren er ruim achthonderd BEJA kruisers gebouwd. De BEJA werf groeide door de vraag naar kwalitatief goede boten. Het assortiment was ook zeer groot, voor ieder wat wils. Bertus Reedeker heeft geen school gedaan, hij heeft zijn kennis geleerd in de praktijk. De BEJA werf bouwde alleen op bestelling, en leverde ongeveer drie a vier boten per maand. Op 1 juni 1983 besloot Reedeker te minderen en ten slotte te stoppen met de bouw.

Productie Beja boten
De bouw van de BEJA boten was altijd een zwaar werkje, alles werd met de hand gedaan en er waren nauwelijks machines die het zware werk over konden nemen. De plaatstalen platen werden met de hand omhoog gehouden en iemand anders die laste dan de delen aan elkaar vast. Voordat de boten werden afgeleverd om hem af te bouwen, werden ze in een speciale menie gezet. De totale casco werd daarmee geverfd en op het moment dat alles droog is wordt alles goed gecontroleerd. De productie is bij elke BEJA boot anders, omdat de wensen van de klant toegepast werden.

Modellen: Beja boten te koop Beja Silverfish, Beja 980 ak, Beja 930, Beja 975 ak, Beja kruiser, Beja Cruiser Stahlboot.

Trefwoorden: Beja boten Beja, Beja kruiser, boten, nieuwe boten te koop, verkoop van boten.

 

BEJA Cruiser 980.

Volgens enkele bronnen waren de broers Redeker begonnen bij jachtenbouwer Beenhakker in de Kinderdijk, mocht u hier informatie over hebben dan graag een mailtje sturen aan: c.homoet@upcmail.nl, bij voorbaat hartelijk dank.
Inmiddels van meerdere personen een zelfde verhaal gehoord, t.z.t. zal ik dit in mijn verhaal over Beja-boten aanpassen, eerst nog wat verder onderzoek doen.

Wie er op de foto staan is onbekend.
Mocht u namen weten: c.homoet1@upcmail.nl .

In de Bibliotheek, Ieplaan 2 te Alblasserdam hangt nu de fototentoonstelling: "Historie scheepsbouw langs de dijk van Alblasserdam".
Op deze fototentoonstelling ook aandacht voor botenbouwer Beenhakker en Tukker.

 

Update: 28 januari 2019.