logo

Home

Inleiding.
Hoewel in de 2e helft van de 17e eeuw de naam van het geslacht Smit onder de scheepmakers in ons land voorkomt, dateert de grote opkomst van deze scheepsbouwers uit het begin van de 19e eeuw.
In de tijd der Franse overheersing (1795-1815) werd de Nederlandse zeescheepvaart, als gevolg van de vele oorlogen, vrijwel geheel vernietigd en daarmede was de basis van onze scheepsbouw weggenomen. 
Na de bevrijding nam Koning Willem I echter krachtige maatregelen om zo spoedig mogelijk weer de beschikking te krijgen over een eigen, Nederlandse handelsvloot. Aanvankelijk was het succes echter niet groot en pas na oprichting van de Nederlandse Handelsmaatschappij, in 1824, die verplicht was Nederlandse schepen te gebruiken, maakt het mogelijk in weinige jaren een nieuwe vloot voor de grote vaart te bouwen. Nadat de laatste 25 jaar van de 19e eeuw gebroken was met de bescherming van de scheepvaart en de rederijen op eigen benen moesten leren staan, trad een hevige crisis in op de vrachtenmarkt, die vele ondernemingen in financiële moeilijkheden bracht. Ook de scheepsbouw deelde in de malaise en maakte een moeilijke tijd door.
Intussen had in Engeland een grote omwenteling plaatsgevonden. Door de uitvinding van de stoommachine door James Watt, deed stoom als voortstuwingskracht zijn intrede. Deze ontwikkeling heeft ons land door verschillende oorzaken later doorgemaakt dan de andere landen, in het bijzonder Engeland. Ons land had een achterstand op het gebied van machinebouw, waardoor hier de bouw van ijzeren schepen later werd toegepast dan in Engeland.
Tot de eerste ijzeren zeeschepen, in Nederland gebouwd, behoorde de schoenerbrik 'Industrie', die in 1847 bij Fop Smit aan de Kinderdijk voor Willem Ruys jr Dzn. te water werd gelaten. We zien hier de naam Smit in de eerste gelederen. Het gebrek aan ervaring in Nederland met de bouw van stoommachines en ketels had tot gevolg, dat de scheepvaartondernemingen slechts aarzelend hun opdracht in ons land plaatsten. De oprichting van vele nieuwe rederijen in de jaren van de eeuwwisseling heeft echter in belangrijke mate bijgedragen tot de ontwikkeling van de Nederlandse Scheepsbouw, die door het verdwijnen van de zeilvaart ernstig achteruitgegaan was.
Scheepsbouwer Smit en nazaten vestigden zich in o.a. KinderdijkAlblasserdamKrimpen aan de LekSlikkerveer,RotterdamVlissingen. Naast scheepswerven hadden de Smitten rederijen en machinefabrieken.

Herinnering aan de torenkranen blijft voor oud-Alblasserdammers.
Inmiddels zijn ze allemaal gesloopt, klik hier om meer te zien!
 

Van diverse schepen hebben we nadere informatie, als u een verzoek stuurt aan c.homoet1@upcmail.nl dan krijgt u ook antwoord!

In Alblasserdam vestigde de eerste telg van de familie SMIT zich aan het eind van de 17e eeuw aan de Polderstraat als smid.
Nazaten van deze SMIT begonnen een scheepswerf aan het Lammetjeswiel in Alblasserdam en ook eentje in de Kinderdijk. Deze eerste scheepswerven bouwden kleine vaartuigen, zoals roeiboten, hengsten. Mogelijk bouwden ze ook molens en handelde ze in riet.
Naast de familie SMIT gingen ook andere families schepen bouwen in Alblasserdam, te weten KLOOS, JONKER, VON LINDERN.

 

Statistieken staan onderaan de homepage vermeld. Het streven dit jaar is om meer bezoekers te trekken dan in 2016, 60.000, we liggen op schema.

Reacties zijn welkom op c.homoet1@upcmail.nl.

Scheepswerven Gebroeders Pot in Elshout of Kinderdijk.
Elshout en Kinderdijk zijn dezelfde plaats, Bolnes ligt aan de overkant van de Noord.
Scheepsbouwers Jan en Arie Pot vestigde zich in Kinderdijk, de scheepswerf was er al in 1814. Zowel reparatie als nieuwbouw werd door de Gebroeders Pot verricht.
In 1839 vestigde Arie Pot (1780-1858) zich in Bolnes, Jan Pot (1787-1856) bleef op de ouderlijke werf in Kinderdijk. Joost Pot (1811-1888) was de zoon van Arie Pot en is in 1839 met zijn vader naar Bolnes getrokken en heeft van 1856 tot 1871 in Slikkerveer een eigen werf gehad. Daarna is hij naar Vlaardingen verhuisd.

 

Foto: Huis te Kinderdijk, aan de Kinderdijk gemeente Alblasserdam,  voormalig hoofdkantoor van sleepdienst L Smit & Co. Meer over sleepdienst vindt u hier!

Dhr. Ary M Lels heeft een autobiografie geschreven die de titel "Man van de waterkant" heeft meegekregen, boek komt 19 april in de verkoop, zie ook www.hvwa.nl.


Deze website geeft een beeld van de scheepswerven in Alblasserdam en Kinderdijk.

De haven van Alblasserdam, de kranen zijn van scheepswerf Verolme.
Als u op de foto klikt krijgt u grotere foto.

Ons interessegebied is inmiddels uitgebreid naar PapendrechtDordrechtZwijndrechtHendrik Ido AmbachtSlikkerveer,RidderkerkBolnesKrimpen aan de Lek, allemaal plaatsen die zich bevinden langs de boorden van de rivier 'De Noord' in Zuid Holland. 
Door de fusie in 1962 van 'Werf de Noord' (Alblasserdam) met 'C van der Giessen en Zonen' (Krimpen aan de IJssel) ontstond de scheepswerf 'van der Giessen de Noord', onder de knop 'Werf de Noord' vindt u ook gegevens van scheepswerf 'C van der Giessen en Zonen'. 
Er is echter meer dan scheepsbouw, de sleepdienst Smit Internationale is ontstaan in 
Kinderdijk, de directie zetelde later in Alblasserdam, ze waren gevestigd in het 'Huis te Kinderdijk'. Ook waren er beurtschippers die voeren vanuit de haven van Alblasserdam of vanaf de rivier de Alblas, nazaten van beurtschipper De Haan hebben nu een expeditiebedrijf en zijn nog steeds gevestigd in Alblasserdam.
Een Kinderdijkse Hoogaars was een boot van 11 tot 14 meter lang, was een open boot z
onder dekken. Een 4 knieêrs was een kleine hoogaars met 4 spanten.

Vroeger bouwde constructiebedrijf Kloos Kinderdijk schepen, scheepsbouwer J&K Smit bouwde een gietijzeren brug.

Met speciale dank aan: 
IHC HOLLAND, Henk Schouten, Jaap van Homoet, T van der Zee, Jaap Kooij, Hans Breeman, Teun Blok, Mw. Sels-Verburg, Roel van Kleef, Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Vergane glorie van weleer, een tewaterlating bij Werf de Noord,
veel Alblasserdammers gingen dan naar de brug over de Noord 
en hadden vandaar een prachtig zicht op de tewaterlating.

 

Het afbreken van de torenkranen van Werf de Noord is gestart
op woensdag 22 april 2009.

Uw bedrijfslogo hier? voor 10,00 euro per jaar!
U steunt dan de instandhouding van deze website
en een Maritiem Museum in Alblasserdam.

In 1685 werden er al schepen gebouwd in Papendrecht!
De Oude Werf uit Alblasserdam had 2 x een scheepswerf in Papendrecht.
De werven van de Gebroeders Pot hadden hun eerste werf in Papendrecht, later vestigde dit bedrijf zich ook in Elshout, Kinderdijk en Bolnes.

 

Mail voor info naar c.homoet1@upcmail.nl!

Deze site wordt weer aangepast vanaf: 1 januari 2016!
Laatst aangepast: 26 mei 2016! (statistieken).
Er wordt momenteel aan diverse pagina's gewerkt.
De pagina met links moet nog aangepast worden!
Ontdekt u iets dat niet klopt? Stuur even een berichtje naar onderstaand mailadres.
Info: c.homoet1@upcmail.nl.

 

Tentoonstellingen Historische Vereniging West-Alblasserwaard:
Zie website www.hvwa.nl onder 'agenda'.

 

Info www.scheepsbouw-alblasserdam.nl:

Deze website is een initiatief van Cees van Homoet, werknemer van de werf Van der Giessen de Noord, begonnen als leerling bankwerker in Alblasserdam, later kwam er promotie naar de automatiseringsafdeling in Krimpen aan den IJssel.

Deze website kende in de beginjaren dagelijks mutaties, de laatste tijd is dat wat minder geworden.

Indien u Cees van Homoet volgt via Twitter en/of Facebook dan krijgt automatisch info als er mutaties hebben plaats gevonden.

U kunt ook maandelijks een berichtje krijgen per email, gaarne dan even opgeven via c.homoet1@upcmail.nl

De webbeheerder kunt u op zaterdagmorgen onmoeten in de Oudheidskamer, Cortgene 3 te Alblasserdam of via een afspraak in de lounge van het Apollohotel in Papendrecht.

Met vriendelijke groeten.

Cees van Homoet. 

 

Gezocht:

Materiaal zoals foto's, suikerzakjes, balpennen, kalenders, gereedschappen van scheepswerven langs de Noord en Merwede. We denken aan scheepswerven in Papendrecht, Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. Stuur gerust een mailtje naar c.homoet1@upcmail.nl.

Bezoekers en updates deze website:

Over het geheel van 2016 werd deze site ruim 59.643 x bezocht. Topdag was 17 november 2016 met 255 bezoekers.
2017, tm maart werd deze site 12.478x bezocht
, in april tm vandaag werd deze site 3.487 x bezocht, topdag was 6 maart 2017 met 182 bezoekers. 

Bij Werf de Noord in Alblasserdam was Jaap Korteland in dienst als Afschrijven, deze Jaap Korteland is in maart 2016 overleden op 92 jarige leeftijd. In Oud-Alblas is er een brug naar hem vernoemd, naam van de brug 'Jacob Kortelandbrug", deze brug vindt u in het centrum van Oud-Alblas. Aan deze brug heeft Jaap lange tijd gewoond, hij is bij die brug ook geboren en overleden.
Denk er over om nog bestaande scheepsbouw uit de regio op te nemen op deze site. Is dat een goed idee?? Te denken valt dan aan OceAnco en Damen.


Er is in 2017 meer aandacht voor de scheepsbouw en minder voor genealogiën.

In 1909 werd de laatste driemaster gebouwd bij de werf van Jan Smit Czn te Alblasserdam, nu, begin 2017, ligt er een splinternieuwe driemaster bij OceAnco in Alblasserdam.

1 maart, aanpassingen genealogie Smit.
19 maart, aanpassingen genealogie Kloos.
20 maart, aanpassingen genealogie Lels.
24 maart, aanpassingen genealogie Smit. 28 maart, aanpassing genealogie Smit-generatie 6h.
3 april, aanpassingen genealogie van der Lee. 7 april, aanpassingen genealogie Kloos en Jonker. 12 april, aanpassingen genealogie Vroege, generaties 1 en 2.
Statistieken worden dagelijks bijgehouden.
16 april, deze pagina stukje algemeen over scheepsbouw Alblasserdam toegevoegd.

 

Update: 25 april 2017.