SMIT LLOYD NV.

Op 10 november 1964 hebben de Koninklijke Rotterdamse Lloyd NV en L.Smit & Co's Internationale sleepdienst (75%-25%) gezamenlijk een bedrijf opgericht, dat zich zal bezighouden met het exploiteren van bevoorradingsschepen voor olieboorinstallaties. De nieuwe onderneming zal heten: Smit-Lloyd NV en zal gevestigd worden op Westplein 5 in de wachtkamer van L.S.I.S. te Rotterdam. Ze heeft gelijk 5 schepen besteld, nl twee bij de NV Scheepswerven (Bodewes) te Millingen a/d Rijn en drie bij van der Giessen de Noord te Krimpen a/d IJssel. De schepen kenmerken zich door de opbouw op het voorschip en een dertig meter lang vlak achterdek.
Ze worden uitgerust met twee Industrie motoren van 1500 pk, twee Lips schroeven en een boegschroef. Verder krijgen ze tank ruimte voor het vervoer van olie, water, cement en chemicalien. De kosten per schip worden geschat op zeker 2,4 miljoen gulden per stuk.
Het ontwerp was zodanig dat in het geval dat de bevoorrading een flop zou worden het ruim met de cementinstallatie kon worden weggehaald waardoor een min of meer normale sleepboot zou ontstaan.

Terug naar 'van der Giessen de Noord'