logo

Tukker

Botenbouwer Tukker.

Het zijn niet alleen grote scheepswerven. In 1965 vestigde zich 'Johannes Tukker' vanuit Papendrecht aan de Oost-Kinderdijk in de voormalige loods van de verzinkerij 'Fa. Clements & Zoon'.

Het bedrijf van Tukker aan de Oost-Kinderdijk.

Of dit voor Alblasserdam een gelukkige keus geweest is, wordt door de zoon van 'Johannes', 'Govert Tukker', betwijfeld. In 1970 worden plannen gemaakt voor een nieuwbouwloods ter plaatse. Men kreeg alleen mondelinge toestemming om het dak van de toen al niet meer florissante loods te vernieuwen. De schriftelijke bevestiging moest negen jaar later nog binnenkomen. Vanaf het begin maakte het bedrijf roei-, sleep-, proviandboten, jachtenbouw en als het uitkwam staalconstructies voor grote bedrijven in de omgeving. In 1979 werken er nog drie personen. In betere tijden hebben er 8 personen gewerkt. 
Ongeveer 5000 roeiboten hebben de werf verlaten. In een topweek werden er 10 roeiboten gemaakt. 
De Provincie en Rijkswaterstaat waren de grootste opdrachtgevers. De laatste drie jaar namen de opdrachten af. De gemeente gaf geen medewerking tot verbouwing. De vader van 'Govert Tukker' heeft ooit geprobeerd om op de dakpannen van de loods de naam van het bedrijf te schilderen. Zelfs daarvoor kreeg hij geen toestemming. De loods moet in zijn oorspronkelijke staat blijven. Men vond de loods een stukje karakteristiek Alblasserdam. 'Tukker' moet weg, met een bittere smaak in de mond. De gemeente wilde hem een stuk grond geven aan de Alblas, maar de sluis had een te geringe doorvaarthoogte. Het bedrijf heeft door alle tegenwerking van de gemeente veel werk moeten laten lopen. Als men in het verleden een loods had mogen bouwen met naar de waterkant schuifdeuren, zodat afgebouwde sleepboten zo naar buiten konden, had Alblasserdam mogelijk nu een goed bedrijf gehad.
Op 25 juli 1981 is het bedrijf uit Alblasserdam naar Gorinchem vertrokken i.v.m. de dijkverzwaring.

De loods die karakteristiek voor Alblasserdam was is t.b.v. de dijkverzwaring gesloopt.

Het is maar goed dat 'Tukker' niet gekozen heeft voor grond langs de Alblas, de sluis is in de jaren negentig vervangen door een dam.

Eén van de schepen die Tukker heeft gebouwd.

Toen botenbouwer 'Beenhakker' stopte heeft 'Tukker' een deel van de produktie overgenomen.

Op 17 april 2015 is 'Botenbouwer Tukker B.V.' te Gorinchem door de Rechtbank in Rotterdam failliet verklaard.

Update: 21 februari 2019.